Type project: Woonhuis, boven- en benedenwoning

Opdrachtgever: Particulier

Namens: Marc Koehler Architects

Grootte: 5 verdiepingen,

Type constructie: houtskeletbouw

Jaar: 2015-2017

Woonhuis in IJburg met een prominent uitzicht over het IJ. De opdrachtgever is het project aangegaan met de ambitie een huis te bouwen en te bewonen voor de rest van het leven.

 

Het huis is 5 verdiepingen hoog, volledig uitgevoerd in houtskeletbouw met een klein stalen portaal. De gevel is gematerialiseerd met twee soorten zwarthout, gebrand hout volgens een japanse techniek. Dit maakt het onderhoudsarm.

 

De noordgevel van het huis kijkt uit over het IJ, een prachtig uitzicht wat versterkt is door de kozijnen in de gevel te activeren. De kozijnen worden gebruikt als bureau, als zitplek of bijvoorbeeld als kruidentuin. De gevel is daardoor ook leesbaar vanaf buiten op het moment dat het buiten donker wordt of dat er zon op staat (een klein deel van de dag).

 

 

De gevel als overgangszone

De gevel is een overgangszone tussen buiten en binnen, een plek waar verbleven kan worden en de relatie met buiten versterkt.

Door de gevelzone te versterken met een meubel in het kozijn voegen we een extra dimensie toe aan de gevel.

 

 

In plaats van dat de enige functie van het kozijn het fixeren van het glas is, faciliteert het nu ook diverse andere functies: een bureau, een bank, een kast of wat er dan ook van nut is voor de ruimte.

 

woonkamer: het bankje

 

keuken: de kruidentuin

 

slaapkamer: het bureau

 

leefkeuken: de bar

 

evolutie van het huis

Elk huis evolueert: met de bewoner mee, wanneer het van bewoner veranderd of zelfs wanneer het van functie veranderd. Doordat het systeem flexibel is, is het mogelijk dat de gevel mee evolueert.

 

 

 

 

Bijvoorbeeld: een slaapkamer voor de kinderen zal in het begin behoefte hebben aan speelruimte of zitruimte. Er kan gekozen worden om een klimrek te maken, of een zitbankje, of juist een laag bankje. Wanneer de kinderen opgroeien zal er meer behoefte zijn aan bijvoorbeeld een bureau waar ze aan kunnen studeren. Wanneer de kinderen uit huis gaan kan er weer gekozen worden om de kamer voor iets anders te gebruiken en er bijvoorbeeld weer een bank van te maken.

 

woonhuis ijburg

architecture

visuals

about

scroll down

>

next project >

< Previous Project